Ugrás a fő tartalomra

R. Kelényi Angelika: Szulejmán - Sorozat és történelem

A sorozat és ami mögötte van. I. Szulejmán szultán 1494 novemberében született Trabzonban, és 1566. szeptember 6-án Magyarországon, Szigetvár alatt vesztette életét. 1520-tól haláláig az Oszmán Birodalom uralkodójaként hódított. A török nép ikonikus ura a magyar történelmet egy kicsit is ismerő hazánkfiaiból rajongást biztos, hogy soha nem váltott volna ki, ha az egyik kereskedelmi csatorna nem vásárolja meg az uralkodó életéről szóló sorozatot. A 2013 januárjától vetített Szulejmán című török tévésorozat nyomán a szultán negatív megítélése sokat változott. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy sokan - különösen a romantikus lelkületű tévénézők - megkedvelték a Halit Ergenç által alakított Fényességest. A sorozatban ábrázolt történelmi események, személyek - tekintve, hogy tulajdonképpen egy szappanoperáról beszélünk - nem minden esetben egyeznek a valósággal, de ezt nem is várhatjuk el tőle - a főcímben meg is jegyzik az alkotók, hogy a mű történelmi ihletésű, ami nem azonos a történelmi hűséggel. R. Kelényi Angelika tisztázza a valós történelmi eseményeket - már csak a saját történelmünk megismerése érdekében is. Bár ez a könyv sokkal inkább egy érdekességgyűjtemény, semmint tudományos értekezés, az írások célja mégis - a szórakoztatás mellett - a félreértések eloszlatása.

Szulejmánt mindenki ismeri. Szerintem nincs is olyan ember, aki valamilyen érdekességet ne tudna a híres török uralkodóról. R. Kelényi Angelika ebben a könyvében tisztázza az eseményeket. Általa egy valós képet kaphatunk nem csak az uralkodóról, hanem az őt körülvevő emberek életéről is. 


Számomra nagyon érdekes volt a regény. A török nép mindig is vonzott engem, Szulejmán élete pedig a sorozat által nagyon elkezdett érdekelni. Azonban mind tudjuk, hogy egy TV-s sorozatban nem a valóságot kell keresni. Ezért is érdemes elolvasni a könyvet. Sok érdekes tényt közöl velünk az írónő, melyet rosszul tudott a társadalom többsége. 
A regényben az uralkodó élete mellett fontos dolgokat megtudunk például a háremről, a validéről, a hercegekről.
Tudtátok, hogy Mahidevrantól nem csak egy fia volt az uralkodónak, hanem egy lánya is? Ráadásul 45 évig él. 
Tudtátok, hogy Hatidzsének valójában két iker lánya volt? Ez a rész nagyon eltér a filmtől, bizonyítva, hogy a nézettségért kicsit ferdítenek a valóságon. 

Ezekhez hasonló érdekességeket tudhattok meg a regényből. Tökéletes olvasmány arra az időre, mikor mindig csak egy kis időnk van olvasni. Hiszen a könyv több fejezetre, témakörre van felbontva. Én is úgy olvastam el a könyvet, hogy olykor-olykor egy fejezetet elolvastam, ami éppen érdekelt. Tehát nem fontos a könyvnél hogy sorban haladjuk vele, hiszen a fejezetek között kevés az összefüggés. Azt viszont nagyon sajnáltam, hogy Mehmet hercegről csak említésképpen eset szó, külön fejezetet már nem kapott a többi herceggel ellentétben. 

Borító: 

Nekem nagyon tetszik. Megjelenik rajta Szulejmán is, és egy mecset. Színeiben nagyon jól harmonizál. Összhatásában zseniális lett. 

Összességében:

Számomra nagyon érdekes volt ez a könyv. Hiszen amellett hogy olvashattam, számos érdekességet megtudtam a nagy törtök szultánról. Az írónő nagyon ügyelt arra, hogy ne száraz tényeket közöljön, ne unjuk el magunkat, mintha csak egy történelem könyvet olvasnánk. Azonban hitelessége megmaradt a könyvnek. Nagyon tetszett benne, ahogyan fejezetekre lett bontva a könyv a könnyebb olvasás érdekében. Akit kicsit is érdekel a történelem, annak ajánlom elolvasásra ezt a könyvet. Hiszen sok érdekességet megtudhat az olvasó, melyet hosszasan kellene keresgélnünk az interneten.






Ha tetszett az értékelés, kedveld a Facebook oldalam, hogy hamarabb értesülj a legfrissebb könyvekről! Nikii Blog - Facebook

Kiadó: Figyelem Kiadó
Megjelenés: 2016.

A könyv beszerezhető itt.

A szerző további művei: (Kattints az értékelésért.)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milyen sorrendben érdemes olvasni Anne L. Green könyveit?

Sokszor felmerül az a kérdés számos könyvmolyban, hogy milyen sorrendben is vegyék kezükbe Anne L. Green regényeit. Ez a zavarodottság teljesen érthető, hiszen az írónőnek rengeteg könyve sorakozik már a polcokon. Ráadásul egy-egy karakter feltűnik más kötetekben is. Ez alapvetően nem lenne próbléma, ám ha van valamilyen apró utalás a "vendég" szereplő életére, akkor néhány esetben  talán spoileres lehet egyik könyv a másikra nézve.  Ezért úgy döntöttem, hogy készítek nektek egy Anne L. Green térképet. Mely segítséget nyújthat azoknak az olvasóknak, akik nehezen tudják eldönteni, melyik ALG regényt is vegyék elsőként a kezükbe. A térképet kiegészítettem az Álomgyár kiadónál kapható ajándék novellákkal is.  Melyik Anne L. Greent regényt olvassuk elsőnek? Nincs olyan regény, amelyikre azt mondanám, hogy ezzel KELL kezdeni. Hiszen nincsen kötelező sorrend. A térképen is látható majd, hogy melyik az a történet, melyből kiindulnak a szálak. A térkép megalkotását a meg

Chevy Stevens: Végzetes örökség

Mit kaphatsz egy gyilkos apától?  A 33 éves Sara Gallagher végre boldog. Antik bútorokat árusító kereskedése szárnyal, őt pedig eljegyezte egy fantasztikus férfi. Egy kérdés azonban nem hagyja nyugodni: vajon kik az igazi szülei? Sara felkészült, hogy megtudja.  Kiderül, édesanyja még most sem kíváncsi rá. Később arra is rájön, hogy a biológiai apja gyilkos, aki 40 éven át nőkre vadászott. Sarának Nadine, a terapeutája segít feldolgozni a borzalmakat, és azt, hogy talán mást is örökölt apjától, nem csak a szeme színét. Sara hamarosan rádöbben, egyetlen rosszabb dolog van annál, hogy az apád egy gyilkos: az, ha az apád megtudja, te ki vagy.  Néhány kérdés jobb, ha megválaszolatlanul marad. A "Végzetes örökség" egy összetett és lenyűgöző történet egy nőről, aki a gyökereit szeretné megismerni. Kérdés, hogy megéri-e...  Chevy Stevens páratlanul izgalmas a pszichológiai thrillereiben soha nem tudhatod mi lesz a következő lépés. Nemzetközi sikerkönyvei végre itt

Rachael Lippincott: Két lépés távolság | Könyvajánló

A regény elolvasását a 2019-es Olvasó tábor óta terveztem, azonban csak most sikerült elérnem oda, hogy kezembe vegyem a könyvet. A részlet, melyet korábban olvastam a könyvből, nagyon hamar megfogott, és felkeltette a kíváncsiságomat. A könyv elolvasása után pedig, most már epekedve várom, hogy a filmadaptációt is láthassam. Vajon vissza tudja adni a könyv által nyújtott érzelmeket? Nagyon kíváncsi vagyok! Ennek a gyönyörű szép szerelemnek a története, ahol egy betegség szab korlátokat,  teljesen meghatja az olvasókat. A könyv telis-tele van érzelmekkel, így esélytelen könnyek nélkül végig olvasni a regényt. Mikor elkezdtem olvasni Stella és Will történetét, sejtettem, hogy nagy hatással lesz rám, ellenben én sokkal több érzelmi löketben reménykedtem. A történet elolvasása után nem hagyott bennem akkora mély nyomot, mint vártam, de kellemes kikapcsolódást nyújtott. Úgy vélem ez amiatt lehet, hogy több sírásra készültem fel. Próbáltam a lelkemet felkészíteni a legrosszabbra, hog