Ugrás a fő tartalomra

Kondor Vilmos: Budapest Noir | Könyvajánló


Egy magyar írótól egy regény, melyet még meg is filmesítettek. Nem is volt kérdés, hogy elolvasom-e. Nagyon kíváncsi voltam, a filmre és a könyvre is egyaránt. Azonban az időm úgy engedte, hogy most a filmet láttam előbb. És sajna nagyot csalódtam. Elmegy egynek. Most, hogy olvastam a könyvet, azonban egyáltalán nem tetszik. Nagyon sok részt kihagytak, kicsit átírtak. Szóval, aki kíváncsi a történetre, mindenképpen a könyvet olvassa el. Mert az viszont zseniális lett.

Eseménydús regény, ami olvastatja magát. Hiába láttam a filmet, mégis érdekelt, lekötött olvasás közben. A cselekményt nagyon jól összefoglalja a fülszöveg. Azonban a történet mégis izgalmas, és fordulatos. A regényt, mint külső szemlélő olvashatjuk, azonban a szerző így sem árul el nekünk több információt az ügyről, mint amennyit Gordon ki tudott deríteni. Ezáltal kissé olyan érzésem volt, mintha vele együtt nyomoznék. 

A karakterek nagyon jól passzolnak a korhoz. A beszédük, a viselkedésük, mind visszaadja a 20. századot. A regényben valós személyek nevei is említésre kerülnek. Ezáltal, olyan érzésünk lesz olvasás közben, mintha megtörtént eseményeken alapuló regényt olvasnánk. Teljesen bele tudtam magam élni a történetbe.
Gordon, a regény főszereplőjének nyomozása, nagyon izgalmas. Minden mozzanatát végig követhetjük a férfinak, ugyanis a szerző őt helyezte a központba. Így annak ellenére, hogy nem Gordon meséli el nekünk a történetet, vele együtt "dolgozhatunk".

A krimi kedvelőknek mindenképpen el kell olvasniuk ezt a könyvet! Nem csak azért mert egy magyar műről van szó, hanem azért mert egy remek krimi. Bár meg kell jegyeznem, nem egy Agatha Christie regény, de mégis érdemes elolvasni.




Köszönöm a kiadónak a recenziós példányt!


Cím: Budapest Noir

Szerző: Kondor Vilmos
Kiadó: Libri kiadó
Kiadás éve: 2017.
Oldalszám: 345
⭐⭐⭐⭐⭐


Fülszöveg:

Kondor Vilmos műfajteremtő regénye, az utóbbi évtized legsikeresebb magyar krimije javított, átdolgozott kiadásban szeptembertől újra kapható, novembertől pedig már a mozikban is látható! 

Budapest, 1936. Gömbös Gyula miniszterelnök halott, a város gyászol, így a sajtó sem foglalkozik azzal, hogy Erzsébetváros egyik kapualjában egy lány holttestére bukkannak. Egyedül Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi zsurnalisztája érkezik a helyszínre, és kezd kérdezősködni, ám mindenütt falakba ütközik. Ennyi éppen elég ahhoz, hogy tovább nyomozzon, a szálak pedig egyszerre vezetnek felfelé, a társadalom legfelsőbb, korrupt politikusokkal és gazdag üzletemberekkel teli világába, és lefelé, a prostitúció és az illegális ökölvívómeccsek sötét bugyraiba. Gordont azonban hajtja szimata és kíváncsisága, sőt, minél inkább el akarják rettenteni, ő annál kitartóbban halad előre. Nem tudja, kiben bízhat, nem sejti, kit milyen aljas, hátsó szándék mozgat, nem érdekli, mikor milyen érdekeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a fiatal lány gyilkosát Budapesten, ebben az egyszerre tündöklő és mocskos, meghasonlott alakoktól hemzsegő, bűnös városban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milyen sorrendben érdemes olvasni Anne L. Green könyveit?

Sokszor felmerül az a kérdés számos könyvmolyban, hogy milyen sorrendben is vegyék kezükbe Anne L. Green regényeit. Ez a zavarodottság teljesen érthető, hiszen az írónőnek rengeteg könyve sorakozik már a polcokon. Ráadásul egy-egy karakter feltűnik más kötetekben is. Ez alapvetően nem lenne próbléma, ám ha van valamilyen apró utalás a "vendég" szereplő életére, akkor néhány esetben  talán spoileres lehet egyik könyv a másikra nézve.  Ezért úgy döntöttem, hogy készítek nektek egy Anne L. Green térképet. Mely segítséget nyújthat azoknak az olvasóknak, akik nehezen tudják eldönteni, melyik ALG regényt is vegyék elsőként a kezükbe. A térképet kiegészítettem az Álomgyár kiadónál kapható ajándék novellákkal is.  Melyik Anne L. Greent regényt olvassuk elsőnek? Nincs olyan regény, amelyikre azt mondanám, hogy ezzel KELL kezdeni. Hiszen nincsen kötelező sorrend. A térképen is látható majd, hogy melyik az a történet, melyből kiindulnak a szálak. A térkép megalkotását a meg

Chevy Stevens: Végzetes örökség

Mit kaphatsz egy gyilkos apától?  A 33 éves Sara Gallagher végre boldog. Antik bútorokat árusító kereskedése szárnyal, őt pedig eljegyezte egy fantasztikus férfi. Egy kérdés azonban nem hagyja nyugodni: vajon kik az igazi szülei? Sara felkészült, hogy megtudja.  Kiderül, édesanyja még most sem kíváncsi rá. Később arra is rájön, hogy a biológiai apja gyilkos, aki 40 éven át nőkre vadászott. Sarának Nadine, a terapeutája segít feldolgozni a borzalmakat, és azt, hogy talán mást is örökölt apjától, nem csak a szeme színét. Sara hamarosan rádöbben, egyetlen rosszabb dolog van annál, hogy az apád egy gyilkos: az, ha az apád megtudja, te ki vagy.  Néhány kérdés jobb, ha megválaszolatlanul marad. A "Végzetes örökség" egy összetett és lenyűgöző történet egy nőről, aki a gyökereit szeretné megismerni. Kérdés, hogy megéri-e...  Chevy Stevens páratlanul izgalmas a pszichológiai thrillereiben soha nem tudhatod mi lesz a következő lépés. Nemzetközi sikerkönyvei végre itt

Rachael Lippincott: Két lépés távolság | Könyvajánló

A regény elolvasását a 2019-es Olvasó tábor óta terveztem, azonban csak most sikerült elérnem oda, hogy kezembe vegyem a könyvet. A részlet, melyet korábban olvastam a könyvből, nagyon hamar megfogott, és felkeltette a kíváncsiságomat. A könyv elolvasása után pedig, most már epekedve várom, hogy a filmadaptációt is láthassam. Vajon vissza tudja adni a könyv által nyújtott érzelmeket? Nagyon kíváncsi vagyok! Ennek a gyönyörű szép szerelemnek a története, ahol egy betegség szab korlátokat,  teljesen meghatja az olvasókat. A könyv telis-tele van érzelmekkel, így esélytelen könnyek nélkül végig olvasni a regényt. Mikor elkezdtem olvasni Stella és Will történetét, sejtettem, hogy nagy hatással lesz rám, ellenben én sokkal több érzelmi löketben reménykedtem. A történet elolvasása után nem hagyott bennem akkora mély nyomot, mint vártam, de kellemes kikapcsolódást nyújtott. Úgy vélem ez amiatt lehet, hogy több sírásra készültem fel. Próbáltam a lelkemet felkészíteni a legrosszabbra, hog