Ugrás a fő tartalomra

Homonnay Gergely: Az elnökasszony - A bundás választás



Erzsébet Fenevadova, a szőrös fülű bajszos polihisztor, díva és szupermodell az ország legbefolyásosabb bundása. Igazi véleményvezér macska, akinek útmutatásaira szomjazik a nép. Napi huszonkét órás alvása és egyéb bokros teendői mellett ezért szakított időt arra, hogy lediktáljon egy újabb remekművet első számú szolgájának, Gergelynek.

Erzsébet nem rejti véka alá a véleményét. Legyen szó bármiről, bátran osztja az észt, és minden szava azt bizonyítja, hogy joggal pályázik az elnökasszonyi posztra. Nála ugyanis nincs tökéletesebb lény e földtekén. 
A könyvben lerántja a leplet minden két- és négylábúról: megismerhetjük a menhelyről kukázott félszemű albínó macska eltitkolt múltját, de bepillantást nyerhetünk Erzsi féltve őrzött magánéletébe is. 
A könyv Erzsi rendkívüli képességeiről is tanúskodik, melyet rajongói nem egyszer versben is megénekelnek:

"Ha kínoz a betegség, vagy kedélyed savanya,
Csúz, isiász, kehesség, bármiféle nyavalya,
SZTK-ba ne merészkedj, úgysem segít senki,
A reményed csak Ő lehet, a Királynőnk: Erzsi."

Az Elnökasszony által vidámság költözik majd végre a világba, nem lesz gyűlölködés, széthúzás. Mindent elsöprő kormányprogramja mellett egyedi és sziporkázó macskahumora erre a garancia.



Régen sose voltam oda a macskákért. Persze voltak cicáim, de nem imádtam őket annyira, mint manapság. Ezért is kaptam kedvet a könyvhöz, melyet inkább macskakedvelőknek ajánlanék. Hiszen a regény humorát inkább ők fogják értékelni. 


A szerzőtől ez a második regény, melyben Erzsiről olvashatunk. Az első könyvhöz hasonlóan, itt is Erzsi, a bundás kedvenc osztja meg velünk tapasztalatait, gondolatait. Így egy házi kedvenc szemszögéből láthatjuk a világot. Azonban, aki még nem olvasta az első részt, annak sem kell aggódnia. Én is felcseréltem a sorrendet a két rész között, és tökéletesen érthető. Hiszen a cselekmény nem kapcsolódik össze, csak a szeretett dívánk köti a könyveket össze. 

A szerző stílusa nagyon tetszett. Mivel törekedett arra a regény megírása során, hogy úgy érezzük olvasás közben, mintha valóban egy macska írta volna a könyvet. Hiszen ezek az állatok, már a viselkedésükkel kifejezik, hogy felsőbbrendűnek gondolják magukat, és ezt a regény teljesen visszaadta.
A olvasás közben gyakran elmosolyodtam, hiszen a saját macskámra ráismertem néha. Hiszen ő is csak akkor mutatja ki a szeretetét, mikor éhes vagy épp szüksége van valamire. Erzsihez hasonlóan, ő is a szolgájának tekinti valószínűleg az emberét 😄
"A dorombolás oldja az idegállapotot, sőt, állítólag a vérnyomásra is kedvezően hat, az emberére is."

A könyvben megjelenő rajzok miatt, elsősorban gyerekkönyvnek mondanám. Azonban felnőttek számára is tökéletes kikapcsolódást nyújthat. Amiatt, mert egy elbeszélés, és egy macska életét írja le, ne számítsuk izgalomra, és fordulatokra. Csak egy könnyed délutáni olvasmány inkább ez a regény, már csak ha a vastagságát tekintjük is. 
A rajzok a történetben megjelenő egy-egy humoros jelenetet elevenítenek meg. 

"Tekintélyt parancsoló nézésem és járásom minden kétlábút megbabonázott."

Borító:

Nekem nagyon elnyerte a tetszésemet. Hiszen a valódi Erzsi jelenik meg rajta, és nem egy rajz róla. Bár a háttérszín számomra kicsit furcsa. Mivel olyan, mintha Amerika színei lennének, azonban a történet szerint Erzsi magyar cica.

Összegezve: 

Humoros és szórakoztató könyv, melyet minden korosztálynak szívesen ajánlok. Kedves, aranyos történet. De a kalandot szerető olvasók, inkább ne ezt a regényt válasszák, csak ha nagyon szeretik a macskákat. Hiszen számukra, nagyon egyhangú, túl unalmas lenne.



Köszönöm a Libri kiadónak a recenziós példányt!


Kiadó: Libri kiadó
Megjelenés: 2017.
Oldalszám: 173

A könyv beszerezhető itt.

A szerző további művei:

    


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Milyen sorrendben érdemes olvasni Anne L. Green könyveit?

Sokszor felmerül az a kérdés számos könyvmolyban, hogy milyen sorrendben is vegyék kezükbe Anne L. Green regényeit. Ez a zavarodottság teljesen érthető, hiszen az írónőnek rengeteg könyve sorakozik már a polcokon. Ráadásul egy-egy karakter feltűnik más kötetekben is. Ez alapvetően nem lenne próbléma, ám ha van valamilyen apró utalás a "vendég" szereplő életére, akkor néhány esetben  talán spoileres lehet egyik könyv a másikra nézve.  Ezért úgy döntöttem, hogy készítek nektek egy Anne L. Green térképet. Mely segítséget nyújthat azoknak az olvasóknak, akik nehezen tudják eldönteni, melyik ALG regényt is vegyék elsőként a kezükbe. A térképet kiegészítettem az Álomgyár kiadónál kapható ajándék novellákkal is.  Melyik Anne L. Greent regényt olvassuk elsőnek? Nincs olyan regény, amelyikre azt mondanám, hogy ezzel KELL kezdeni. Hiszen nincsen kötelező sorrend. A térképen is látható majd, hogy melyik az a történet, melyből kiindulnak a szálak. A térkép megalkotását a meg

Chevy Stevens: Végzetes örökség

Mit kaphatsz egy gyilkos apától?  A 33 éves Sara Gallagher végre boldog. Antik bútorokat árusító kereskedése szárnyal, őt pedig eljegyezte egy fantasztikus férfi. Egy kérdés azonban nem hagyja nyugodni: vajon kik az igazi szülei? Sara felkészült, hogy megtudja.  Kiderül, édesanyja még most sem kíváncsi rá. Később arra is rájön, hogy a biológiai apja gyilkos, aki 40 éven át nőkre vadászott. Sarának Nadine, a terapeutája segít feldolgozni a borzalmakat, és azt, hogy talán mást is örökölt apjától, nem csak a szeme színét. Sara hamarosan rádöbben, egyetlen rosszabb dolog van annál, hogy az apád egy gyilkos: az, ha az apád megtudja, te ki vagy.  Néhány kérdés jobb, ha megválaszolatlanul marad. A "Végzetes örökség" egy összetett és lenyűgöző történet egy nőről, aki a gyökereit szeretné megismerni. Kérdés, hogy megéri-e...  Chevy Stevens páratlanul izgalmas a pszichológiai thrillereiben soha nem tudhatod mi lesz a következő lépés. Nemzetközi sikerkönyvei végre itt

Rachael Lippincott: Két lépés távolság | Könyvajánló

A regény elolvasását a 2019-es Olvasó tábor óta terveztem, azonban csak most sikerült elérnem oda, hogy kezembe vegyem a könyvet. A részlet, melyet korábban olvastam a könyvből, nagyon hamar megfogott, és felkeltette a kíváncsiságomat. A könyv elolvasása után pedig, most már epekedve várom, hogy a filmadaptációt is láthassam. Vajon vissza tudja adni a könyv által nyújtott érzelmeket? Nagyon kíváncsi vagyok! Ennek a gyönyörű szép szerelemnek a története, ahol egy betegség szab korlátokat,  teljesen meghatja az olvasókat. A könyv telis-tele van érzelmekkel, így esélytelen könnyek nélkül végig olvasni a regényt. Mikor elkezdtem olvasni Stella és Will történetét, sejtettem, hogy nagy hatással lesz rám, ellenben én sokkal több érzelmi löketben reménykedtem. A történet elolvasása után nem hagyott bennem akkora mély nyomot, mint vártam, de kellemes kikapcsolódást nyújtott. Úgy vélem ez amiatt lehet, hogy több sírásra készültem fel. Próbáltam a lelkemet felkészíteni a legrosszabbra, hog